torstai 9. marraskuuta 2017

Mustikkakakku / Blåbärstårta

Osallistuin tällä kakulla kilpailuun vähän aikaa sitten! Kemiönsaaren kunta oli etsimässä itselleen nimikkoleivosta, ja tämä kakku edusti saarta ja sen ympyröivä merta! Valitettavasti ei tullut voittoa, mutta kokeilkaa ihmeessä silti tätä kakkua! =) (Ohje on toistaiseksi vain ruotsiksi)
Med denna tårta deltog jag i en tävling förra veckan. Det var Kimitoöns kommun som sökte efter "Kimitoöns eget bakverk". Denna tårta symboliserar "land möter hav", dvs. smörkrämen symboliserar havet och rosmarinkransen ön! Tårtan fick smak av blåbär, vanilj och kardemumma. Tyvärr blev det ingen vinst, men hoppas att ni vill pröva på tårtan i allafall! =)



Blåbärstårta med smak av vanilj och kardemumma

Ingredienser:

Tårtbotten:
200 g smör – rumsvarmt
200 g socker
4 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
150 g blåbär

Fyllning:
1 dl vaniljkrämspulver (t.ex. Sallinen)
1,5 dl kallt vatten
2 dl grädde
0,5 tsk krossad kardemumma

Marängsmörkräm:
2 äggvitor
1,5 dl socker
0,3 dl vatten
180 g smör - rumsvarmt

Dekoration:
Blåbär och färsk rosmarin


Tårtbotten:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Blanda bakpulvret med mjölet och tillsätt i smeten tillsammans med mjölken. Smöra två 20 cm runda kakformar och klä bottnen med bakplåtspapper. Dela smeten i formarna och strö över blåbären. Baka i 170 graders varmluftsugn eller 190 grader i vanlig ugn, 20-25 minuter.

Fyllning:
Vispa grädden. Mät upp vaniljkrämspulver och vatten i en annan skål och vispa tills det tjocknar. Blanda med grädden. Blanda i vaniljsås och kardemumma.

Marängsmörkräm:
Mät upp vatten och socker i en liten kastrull. Lägg äggvitorna i en ren och torr skål och vispa tills de blivit till ett hårt skum. Koka socker och vatten tills de når temperaturen 121 grader. Det är viktigt att inte röra om i kastrullen under koktiden! Häll sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna under uppvispning. Vispa tills skålen är rumstempererad. Klicka i smöret lite i taget och fortsätt vispa några minuter. Färga enligt tycke. (För en blå färg måste krämen först färgas vit.)

Montering av tårtan:

Ta bort bakplåtspappren från tårtbottnen. Lägg det ena tårtbottnet på ett serveringsfat. Bred ovanpå ett tunt lager blåbärssylt följt av kardemumma-vanilj fyllningen. Lägg på det andra tårtbottnet. Låt gärna tårtan stå i kylskåpet några timmar efter denna fas. Täck sedan tårtan med marängsmörkrämen och dekorera med blåbär och rosmarin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti